Skip to main content
Ανακοινώσεις

Τι είναι Καινοτομία

By August 2, 2024No Comments

Τι είναι Καινοτομία

Η καινοτομία ορίζεται ως η εφαρμογή ενός νέου ή σημαντικά βελτιωμένου προϊόντος (αγαθού ή υπηρεσίας), μιας διαδικασίας, μιας νέας μεθόδου μάρκετινγκ ή μιας νέας οργανωτικής μεθόδου στις επιχειρηματικές πρακτικές, στην οργάνωση του χώρου εργασίας ή στις εξωτερικές σχέσεις. Η καινοτομία συνδέεται στενά με τη διαδικασία δημιουργίας αξίας από ιδέες​.

Είδη Καινοτομίας

Σύμφωνα με το “Oslo Manual” του ΟΟΣΑ, τα κύρια είδη καινοτομίας είναι τα εξής​ :

  • Καινοτομία Προϊόντος: Η εισαγωγή ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας που είναι νέο ή σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με τα χαρακτηριστικά ή τις προβλεπόμενες χρήσεις του. Περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις στις τεχνικές προδιαγραφές, τα εξαρτήματα και τα υλικά, το ενσωματωμένο λογισμικό, τη φιλικότητα προς τον χρήστη ή άλλα λειτουργικά χαρακτηριστικά​.
  • Καινοτομία Διαδικασίας: Η εφαρμογή μιας νέας ή σημαντικά βελτιωμένης μεθόδου παραγωγής ή παράδοσης. Περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές σε τεχνικές, εξοπλισμό ή/και λογισμικό. Οι καινοτομίες διεργασιών μπορούν να αποσκοπούν στη μείωση του μοναδιαίου κόστους παραγωγής ή παράδοσης, στην αύξηση της ποιότητας και στην παραγωγή ή παράδοση νέων ή σημαντικά βελτιωμένων προϊόντων.
  • Καινοτομία Μάρκετινγκ: Η εφαρμογή μιας νέας μεθόδου μάρκετινγκ που περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στο σχεδιασμό ή τη συσκευασία του προϊόντος, την τοποθέτηση του προϊόντος, την προώθηση προϊόντων ή την τιμολόγηση. Στοχεύει στην καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών των πελατών, στο άνοιγμα νέων αγορών και στη νέα τοποθέτηση του προϊόντος στην αγορά με στόχο την αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας.
  • Οργανωτική Καινοτομία: Η εφαρμογή μιας νέας οργανωτικής μεθόδου στις επιχειρηματικές πρακτικές, στην οργάνωση του χώρου εργασίας ή στις εξωτερικές σχέσεις. Οι οργανωτικές καινοτομίες μπορούν να αποσκοπούν στην αύξηση της απόδοσης μιας επιχείρησης μειώνοντας το διοικητικό κόστος ή το κόστος συναλλαγής, βελτιώνοντας την ικανοποίηση στο χώρο εργασίας και αποκτώντας πρόσβαση σε μη εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία.

Αυτά τα είδη καινοτομίας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αλλαγών και βελτιώσεων που μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορους τομείς μιας επιχείρησης ή οργανισμού, προωθώντας την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Leave a Reply