Skip to main content

Κέντρο Βιώσιμης και Υπεύθυνης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας

Το Κέντρο Βιώσιμης και Υπεύθυνης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας εντάσσεται στο ευρύτερο όραμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και της διοίκησης του για την προώθηση της κατοχύρωσης και αξιοποίησης της έρευνας και τη συμμετοχή του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στο οικοσύστημα καινοτομίας της Ελλάδας και της Ευρώπης. To Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο θα επιμείνει στην Υπεύθυνη καινοτομία και επιχειρηματικότητα με την έννοια της αξιοποίησης έρευνας που είναι αποδεκτή από την Κοινωνία και λαμβάνει υπόψη της το κοινό καλό, την ποιότητα ζωής και το δημόσιο συμφέρον. Ομοίως, η Βιώσιμη καινοτομία και επιχειρηματικότητα επιδιώκει την υιοθέτηση καινοτομίας που δημιουργεί μακροπρόθεσμα οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον ενώ δημιουργεί οικονομικό όφελος και στην επιχείρηση.

Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας

Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας (ΓΜΤ) του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου έχει ως βασικό ρόλο την παροχή υπηρεσιών για την βέλτιστη αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και την καλύτερη δυνατή σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Το ΓΜΤ επιδιώκει τη συνεργασία με φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και είναι υπεύθυνο για:

    • Τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την «αγορά»,
    • Την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας στο ΧΠ,
    • Τις διαδικασίες διαχείρισης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας,
    • Την παροχή υποστήριξης προς το Πανεπιστήμιο και τους Ερευνητές του για τη δημιουργία
      εταιρειών τεχνοβλαστών,
    • Την επιχειρηματική καθοδήγηση των ερευνητών του Πανεπιστημίου και των ερευνητικών
      του ομάδων,
    • Την υποστήριξη των ερευνητών του Πανεπιστημίου στην ανεύρεση χρηματοδοτήσεων για
      την αξιοποίηση της έρευνά τους από Επιχειρηματικούς Αγγέλους, χρηματοδοτικά Funds,
      VCs, διαγωνισμούς ανάπτυξης επιχειρηματικότητας κλπ.),

Το ΓΜΤ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ανήκει οργανωτικά, μαζί με το Γραφείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης/Ανίχνευσης Καινοτομίας στην αυτοτελή Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας, που υπάγεται απευθείας στον/στην Πρύτανη του ΧΠ και ονομάζεται «Κέντρο Βιώσιμης και Υπεύθυνης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας».

Σε αυτό το κέντρο, το ΓΜΤ θα συνεργάζεται με το γραφείο επιχειρηματικής ανάπτυξης/ανίχνευσης καινοτομίας για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη και κατεύθυνση στις επόμενες αναγκαίες κινήσεις των μελών της ερευνητικής κοινότητας που ενδιαφέρονται για την προστασία των δικαιωμάτων της έρευνας τους, καθώς και την καινοτομία και εμπορική αξιοποίηση της.

Ενδεικτικά, το ΓΜΤ προσφέρει τις εξής διαδικασίες:
– Διαδικασία Καταγραφής Εφευρέσεων
– Διαδικασία Κατοχύρωσης Εφευρέσεων
– Διαδικασία Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μεταφοράς Τεχνολογίας
– Διαδικασία Ίδρυσης Τεχνοβλαστού
– Διαδικασία για την Πρόληψη, τον Εντοπισμό και τη Διαχείριση Περιπτώσεων Σύγκρουσης Συμφερόντων

Αναλυτικά, οι Διαδικασίες βρίσκονται αναρτημένες στον Κανονισμό Μεταφοράς Τεχνολογίας – https://elke.hua.gr/%20%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82%20%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82/